Objektifimiz içine sinek kaçarsa ne olur?
Tozlar hayatımızın her evresinde mevcut ve onları sürekli olarak temizlemek zorundayız. Tozlar teknolojik aletlerin en büyük düşmanı. Elektronik aletler ise bu tozları bir mıknatıs gibi çekiyor. Peki tozlar objektiflerimizi ne kadar etkiliyor? Tozlanan bir lens fotoğrafa etkisi nasıl olur? Peki işi biraz daha büyütelim. Objektifimiz içine sinek kaçarsa ne olur?

Lensrentals ABD’de lens kiralayan bir firma. Firma aynı zamanda lens temizleme işi yapıyor. Aslında tozlar fotoğraflarımıza çok fazla bir etkisi olmuyor. Firma toz temizleme işinin çok gerekli olmadığını anlatmaya çalışsa da bunu müşterilerine anlatmak güçlük çekiyor. Bu işin içinde 350$ ücret talep ediyor. Bu fiyat müşteriler tarafında yüksek bulunuyor. Firma ısrarla temizletmek isteyenlerde bu fiyatı istiyor.
Bir kiraladıkları Canon 70–200mm F2.8 II lens geri döndüğünde içinde bir sinekle karşılatırlar. Acaba objektif sinek doğurmuş olabilir mi? 🙂 Zira lens 15 aydır kullanımdaydı. İlk bakışta sineği görmek zor. O yüzden lensi beyaz arka planda aydınlatarak içindeki sineği görebildiler. (sağdaki fotoğraf)
Mercekteki sineğin ayrılması zor olduğu yerde çok derinliklerde olması gerekiyor. Ön ve arka tarafta olsa da yakınlaştırma ve odaklama elemanları tarafından ezilir ve sineğin parçaları onun yanından ayrılır. Ama sinema bir bütün halde görüldüğünde.
Sineğin de çekilen fotoğraflarda görünmediği gibi olumsuz bir etki de yok. Sineğinin çıkarılması da çok kolay olmayacak. Peki ama bu sinek bu lense ne şekilde ve nasıl girdi?
Tozdan sakındığımız merceğin içindeki sinek fotoğrafına nasıl etki eder?
Sineğin girişinden girdiğiniz günlük tahminleri yazının sonuna kadar devam eder. Şimdilik benim ilgilendiğim sinek fotoğrafı nasıl bir etkisi oldu.
Sinek lensin performansına her hangi bir olumsuz bir katkı yapmadığını gösteren özellikler. MFT (bir merceğin optik gösterisinin görünümüdür. – Aşağıdaki fotoğraf) testini de başarılı bir şekilde geçmeyi başardı. Tüm odak noktalarındaki fotoğraflar çekildi.

Lensi 70 mm’de en geniş yayılma değeri olan F/22’ye taşındığımızda kendini iyice görünüyor. Fotoğrafta saki bir mürekkep miktarını görebiliriz.(Alttaki fotoğraf )

F/13’e kadar yapılan çekimlerde sineğe dair bir belirti yoktu. Diyaframı f/13’e sunulan sineğe dair verileri izliyoruz. Toza miktarı fazladır. Bu lensin iç kısmında gözle görülmeyen tozların fotoğrafa etkisinin olup olmadığı kanıtlanabilir niteliktedir. (Soldaki Fotoğraf)


Ancak sinek sadece bu kadardan ibaret değil. Sineğin ayak ve diğer parçaları mercek dağılmış durumda. Diğer parçaları fotoğrafta göremiyoruz. Ancak lensi söktükten sonra durum daha net görülebiliyor. Bu yine küçük toz parçalarının etkisinin olmadığını gösteriyor. Fotoğraf 5’e kadar diğerlerinden farklı olarak sanıldığı kadar küçük değil. Gözle rahatlıkla görülebiliyor. Sadece gözle görülmeyen değil, gözle görülen ama küçük tozların bile fotoğrafa etkisi yok olabilir.
Lens nasıl sökülür?
Bunu kesinlikle kendi evinde denemeyin. Ben bir kere arızalı lensimi sökmüştüm. Söktüğüm gibi topladım. Dada nasıl topladığımızı sandım. Lensi söküp temizlemen oldukça zahmetli ve zor bir iş. Lensin optik içeriği öyle rast gele takamazsın. Onun birinin belli sırası ve yönü bulunuyor. Bunları kaçırırsanız lensin odak noktasını tutturamazsınız. Lensrentals firmasının bu lensi nasıl temizlediğine dair ne kadar zahmetli bir iş olduğunu
- Lens sökümü (60 dakika)
- Lens elemanlarının temizlenmesi (45 dakika)
- Lensin tekrar bozulması (60 dakika)
- Optik yüzey ayarları (30 dakika)
- MFT testi ve son ayarları (30 dakika)
- Toplam 3 saat 45 dakika
Görüldüğü gibi yaklaşık 4 saatlik zahmetli bir iş. O yüzden meraklı olup da lensini sökmeye ve temizlemeye çalışmanızı kesinlikle tavsiye etmem.
Peki Esas Soruya Gelelim. Sinek Oraya Nereden Girdi?
Lensin 15 aylık kullanım süresi sonunda bu fark edildi. Sineğin girebileceği bir nokta tespit edilemedi. Tüm contalar sağlam ve filtrelerde ilk gün sağlamdı. Hangi bir bozulmaya uğramamıştı.
Sadece merceğin makineye girdiği kısımda (Bayonet) küçük bir çatlak mevcut. Ancak bu çatlakta büyük bir sineğin girebileceği kadar büyük değil. Kaldığı buradan girme içinde makinenin takılı olmaması ve kapanmasında kapatılmaması gerekiyor. Bütün bunlar açık bile olsa küçük çatlağa girme olasılığı son derece düşük.
Bir başka tahmin ise sineğin aşağıya doğru larva halindeyken girmiş olma ihtimali. Sonuçta sinek girişine nasıl girildiğine ve başına neler geldiğine dair kesin bir kanıt yok. Bu olayda iki sonuç çıkarabiliyoruz.
- Lensin içindeki tozların fotoğrafa etkisinin olmadığını gördük.
- Lensin temizliğini temizleme zahmetli ve evde yapılmaması gereken bir iş.
Bu haber hakkında daha fazla bilgi için kaynak linkini aşağıda bırakıyorum. Orada daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
